Преминуо Константин Зечевић

6. априла 2015.

На вест о смрти Констанина Зечевића мало ко из фудбалског миљеа је остао равнодушан. Огроман број људи у Србији који су на било какав начин повезани са најпопуларнијим светским спортом зна ко је био Константин Зечевић и какав траг је оставио за собом. Популарни Зека је живео 93 године и који месец више,а највећи допринос дао је као врхунски фудбалски судија и касније с обзиром на то да је био првник по струци, као генерални секретар Фудбалског савеза Београда и ФК „Црвена Звезда“. Константин Зечевић је био специјалиста за Правила фудбалске игре и њихово тумачење. Толико је добро познавао ту материју да је са лакоћом и веома брзо решавао све пто би некоме могло да донесе дилему у њиховом тумачењу. Због тога је постао и инструктор ФИФА, па је и у свету држао многобројна предавања која су дала допринос развоју фудбала. Неретко су га и знани и незнани консултовали приликом примене Прваила игре.

Константин Зечевић, рођен у Априлу 8. јануара 1922. године, своје име изградио је пре свега као изузетан фудбалски судија. Толико је добро знао правила да је примењујући их на утакмицама које је судио за њега то значило брз напредак и потврду ауторитета и кавалитета, па га је на врхунцу судијске каријере довело на сам врх у тој области. Зечевић је шездесетих година двадесетог века био сматран за једног од најбољих Југословенских фудбалских судија. Стручност у обављању у том послу га је сврстала мељу ретке арбитре са ових простора који су делили правду на неком од светских првенстава. Зечевић је судио у Енглеској 1966. године (утакмицу између СР Немачке и Аргентине).

Био је то и врхунац његове судијксе каријере ткоком  које је судио 75 међународних утакмциа у 25 земаља. Осим тога у домаћим првенствима судио је 144 утакмице у Првој у 87 у Дргој лиги СФРЈ. О његовим судијским квалитетима говори и чињеница да је неколико пута у поменутом временском периоду ангажован да суди у првенсвима Мађарске и Грчке. Био је 1968. године и судија утакмице за Интерконтиненталног првака између „Манчестер јунајтеда“ и „Естудијантеса“.

Комеморација ће бити одржана у среду 08.04.2015. од 13 часова на стадиону ФК: „Црвена Звезда“